Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechcel som byť hlupákom

.martin Droppa .názory

V deviatom tohtoročnom vydaní .týždňa, ktoré vyšlo v pondelok 25. februára, je článok Digitálny partizán – o celoslovenskom národnom projekte digitalizácie nášho kultúrneho dedičstva. Reportážny text z digitalizačného centra Múzea SNP v B. Bystrici si žiada doplnenie o iný pohľad na problemtaiku digitalizácie.

Kľúčovou postavou slovenskej digitalizácie je vysokoškolský pedagóg, prof. PhDr. Dušan Katuščák, PhD. Od roku 2000 do začiatku mája 2012 bol generálnym riaditeľom Slovenskej národnej knižnice v Martine, v septembri 2012 sa stal prodekanom pre vedu a výskum na Fakulte humanitných vied Žilinskej univerzity. V Slovenskej národnej knižnici pracoval od roku 1968. Profesionálne sa zaujíma o bibliografiu, knižničnú vedu, štandardizáciu, digitalizáciu, informačnú politiku, informatizáciu knižníc, dokumentáciu kultúrneho dedičstva i ochranu nášho písomného dedičstva. Rozprávali sme sa o digitalizácii.

.digitalizácia síce nie je slovenský vynález, ale digitalizačné centrum v Múzeu SNP je svetovým unikátom.

Myšlienka digitalizovať vznikla v Európe okolo roku 2000. Na Slovensku sme konkrétne kroky urobili v roku 2012, kedy bolo prijaté uznesenie Vlády SR o elektrronizácii a digitalizácii. Vtedy vznikla myšlienka budovať virtuálnu knižnicu Slovenska. Dôležité je, že digitalizácia sa začala zdarne realizovať koncom roka 2012 v Múzeu SNP.

.na Slovensku sme digitalizáciu pripravovali desať rokov. Prečo tak dlho?

Bol to zložitý proces, do ktorého z môjho osobného pohľadu a skúseností nepriaznivo zasahovala politika, premeny moci v štáte. Príprava digitalizácie síce trvala desať rokov, ale  významné parciálne výsledky sme dosiahli už pred rokom 2012 – napríklad v Slovenskom filmovom ústave. Naopak – v múzeách sa spravilo málo, takmer nič.

.dôvodom je asi štrukturalizácia digitalizácie.

Podstatná mala byť i je digitalizácia kníh, textových dokumentov, textov, potom audio a video súborov, zbierkových predmetov múzeí a galérií. Len textové dokumenty tvoria asi 80 percent z toho, čo treba digitalizovať, pretože väčšinu informácií máme uchovaných v textovej forme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite