Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo pomôže slovenskej hudbe?

.juraj Kušnierik .názory

Úvahy o kvótach pre slovenskú hudbu v rádiách vedú k ponurej nálade. Keď už vieme, čo našej hudbe nepomôže, tak skúsme hľadať, čo by jej pomohlo.

Juraj Kušnierik

Zatvorme oči a snívajme. Čo by sa malo stať, aby sa miestna hudobná scéna začala (kvalitou aj kvantitou) podobať írskej, holandskej či islandskej?
Nevieme. Nejde totiž o matematickú úlohu, ktorú treba vyriešiť, ani o plán výroby súčiastok, ktorý treba naplniť. Ide o umeleckú tvorbu, ktorá sa nedá naplánovať. Nespráva sa podľa prírodných zákonov.
Určite pomôže vzdelanie a tradícia. Nie je náhoda, že vo všetkých zmienených krajinách veľmi dobre fungujú umelecké školy (ak už politici nevedia ovládnuť nutkanie iniciovať, chrániť, prikazovať a podporovať, tak by svoju energiu mohli nasmerovať napríklad k podpore základných umeleckých škôl). A nie je ani náhoda, že vo všetkých týchto krajinách je živá tradícia amatérskeho muzicírovania (za povšimnutie stojí fakt, že všetci hudobne známi Islanďania - od jemného Jónsiho, cez divokú Björk a slnečnú Emilíanu Torrini, až po metalistov zo skupiny Sólstafir - spievali, prípadne stále spievajú v amatérskych speváckych zboroch).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite