Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež pre nový svet

.jaroslav Daniška .názory

Žijeme zrýchlenú dobu. Svet pred 20 rokmi a dnešný svet, sú dva odlišné svety. Paradigma sa zmenila. Žiaľ bez toho, aby si to mnohí všimli alebo priznali.

Mnohé je inak, než sme sa učili v škole. Rusko je dôležité pre ako tak nádejnú budúcnosť Sýrie, Amerika ľavicovatie, Nemecko je hegemónom Európy a pre Európu je to dobre. Svet sa prudko mení a Slovensko s ním.

Včera sme boli tradičnou krajinou, dnes sme sekulárnejší, než kedy kto čakal. Rozvádzame sa, žijeme spolu bez sobáša, aj veriaci a praktizujúci kresťania. Ľudia, čo chodia v nedeľu do kostola volia viac Smer než KDH. A cirkev stráca autoritu pred vlastnými veriacimi. Pre zvyšok národa už v podstate neexistuje.

Bolo zaujímavé sledovať, ako v tomto zmenenom svete pôsobil uplynulé roky pápež Benedikt XVI.

Reprezentoval niečo, od čoho sa svet vzďaľuje. Svoj príchod na Petrov stolec spojil s odsúdením – ako to sám nazval - diktatúry relativizmu. Ťažko si predstaviť ostrejší konflikt so svetom okolo. S jeho politikou, kultúrou, aj akademickými kruhmi.

A predsa ho svet okolo počúval, predsa čítal jeho knihy, predsa intelektuáli považovali za česť viesť s ním polemiku.

Mocnejúcemu islamskému svetu povedal niečo, čo sa neodhodlal žiadny európsky ani americký politik. Bush veril v demokratizáciu tohto sveta aj za cenu vojen, Obama veril, že stačí prísť do Káhiry a nebyť Bushom. Po Arabskej jari z toho nezostal kameň na kameni.

Benediktove slová z Regensburgu však zostali aktuálne. Možno aktuálnejšie, ako keď ich vyslovil. Pápež pritom nechcel veľa, chcel len jednu praktickú recipročnú vec a aj tú podoprel citátom moslimského vzdelanca.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite