Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katolíci proti protestantom

.andrej Bán .názory

Kde v Európe sa už štyridsať rokov bojuje? Kvízová otázka pozná správnu odpoveď. Pripomínam nespravodlivo zabúdaný a poučný príbeh Severného Írska.

Andrej Bán

Zdalo sa, že sektárske násilie, ktoré prinieslo od 70. rokov takmer 4-tisíc obetí sa skončilo. No Belfastom v uplynulých týždňoch opäť lietali zápalné fľaše a kamene, na barikádach horeli autá, polícia nasadila vodné delá. Dôvod prebudenej nočnej mory? Katolícka (teda proírska, zjednotenie ostrova do jedného írskeho štátu žiadajúca) väčšina na radnici pred dvomi mesiacmi 3. decembra rozhodla, že britská vlajka už nebude vyvesená neustále, ale iba v určité dni. To však neuniesli protestantskí (teda probritskí, zachovanie zväzku severu Írska s Veľkou Britániou žiadajúci) loajalisti a spustili novú vlnu pouličného násilia. V kontexte udalostí v Egypte alebo vojny v Mali sa na Ulster, teda na Severné Írsko, žiaľ zabúda.

Píše sa rok 1981. Šesťdesiaty deň hladovky. Politik írskej republikánskej strany Sinn Féin Jim Gibney vchádza do H-bloku severoírskej väznice Long Kesh. Bobby Sands kŕčovito zviera v ruke drevený krížik. Dlhé strapaté vlasy, vychudnutý na kosť. Pri lôžku mlčky sedí jeho matka, otec a sestra.  „Ako sa darí, Bobby?“ opýta sa hladovkára politik. „Si to ty, Jim?“ odpovie tichou protiotázkou Bobby. Pred pár dňami oslepol. „Povedz chlapcom, nech nevešajú hlavy,“ dodáva na útechu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite