Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reťaz, čo nás drží pokope: Príbeh Fleetwood Mac

.peter Bálik .názory

Fleetwood Mac. Jedna z najlepších amerických skupín 70. a 80. rokov oznámila tohtoročný comeback.

Peter Bálik

Na jar ich čaká americké turné, prvé po desaťročnej pauze a na jeseň by sa mali presunúť aj do Európy. Okrem toho kapela nahlas hovorí o novom albume, pričom koncom januára stihla vydať vo výpravnej reedícii ich najslávnejšiu platňu Rumours.
Keby sa niekto odvážil sfilmovať históriu Fleetwood Mac, nestačil by mu ani formát mexickej telenovely. Príbeh tejto americko-britskej kapely je príbehom mnohých pádov a znovuzrodení, skvelých piesní, ale aj závislosti na drogách a nekonečných stretov vo vnútri skupiny, ktorej sa napriek všetkým nepriaznivým okolnostiam podarilo prežiť. A to vďaka láske k hudbe.
Fleetwood boli na začiatku úplne inou kapelou. Skupina vznikla v Londýne v druhej polovici šesťdesiatich rokov v Londýne ako súčasť populárnej bluesrockovej vlny. Jej lídrom bol gitarista Peter Green. Osud mu prorokoval, že bude ďalším anglickým gitarovým bohom, no Peter bol z trochu z iného cesta ako extravagantý Clapton, Page alebo Beck. Green ale nechcel byť v popredí a tak svoju novú skupinu nenazval napríklad „Peter Green Experience“, aby už v názve poukázal na svoju gitarovú virtuozitu, ale Fleetwood Mac - podľa mien bubeníka Micka Fleetwooda a Johna McVieho. Kapela sa hneď stala novou senzáciou v Británii, bodovala s niekoľkými albumami a singlami, no introvertný Green, vystupujúci v bielom rúchu a bradou skôr pripomínal Ježiša ako rockovú hviezdu, stretol počas turné nejakú šialenú hipisácku sektu a jednoducho zmizol. Trvalo desaťrorčia, kým opäť chytil gitaru do ruky.
Fleetwood Mac: Albatross
http://www.youtube.com/watch?v=8scHKFwr0og 
Šokovaní Fleetwood Mac stratili svoje najväčšie eso, hudobníka, kvôli ktorému chodili na fanúšikovia na ich koncerty. Vyzeralo to na rozpad. Mick a John ale milovali hudbu natoľko, že sa odmietli vzdať. John zavolal do Fleetwood Mac svoju ženu a skladateľku Christine McVie, ktorá sa predtým pokúšala presadiť ako sólistka, ale neúspešne. Ďalším novým členom bol americký pesničkár Bob Welch, vďaka ktorému sa Fleetwood Mac podarilo prekonať prvú polovicu sedemdesiatich rokov. Kapela vydala niekoľko albumov, mala aj jeden hit, ale pravdou zostávalo, že sa jej nepodarilo dosiahnuť nejakých významných úspechov. Keď ich Welch opustil v roku 1974, John, Christine a Mick sa rozhodli presťahovať do Los Angeles, kde sa posledný krát pokúsili zreštartovať ich kariéru.
V tom istom čase do mesta snov prišiel aj mladý zaľúbený pár. Lindsey Buckingham a Stevie Nicks boli dvaja nádejní hudobníci a pesničkári, hľadajúci v Kalifornii kontrakt na album. Nemuseli čakať dlho, na základe zmluvy s Polydorom nahrali platňu Buckingham-Nicks, ktorá však prepadla a dvojica sa vrátila do bodu nula. Stevie chodila každé ráno do kaviarne, kde pracovala ako čašníčka a Lindsey doma skladal piesne. Keď sa vrátila, pracovali na skladbách spoločne. Zhodou okolností Mick Fleetwood stretol na jedno hipíckych trhov svojho kamaráta a zvukára, ktorý ho ešte v ten deň pozval do štúdia Sound City. Ako demo mu pustil pesničku, ktorá sa nedávno v štúdiu nahrávala. Bola to skladba z albumu Buckingham-Nicks. Fleetwood sa otočil na zvukára s otázkou, kto že je to ten skvelý gitarista? Zo štúdia si odniesol telefónne číslo s Lindseyho menom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite