Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo si prajú umelci?

.elena Akácsová .názory

„Ak sa väčšina umelcov vyjadrí za zrušenie tohto odvodu, nebude ministerstvo tomu brániť,“ vyjadril sa minister kultúry ústami svojho hovorcu ku návrhu na zrušenie 2%-ných platieb do umeleckých fondov. Šalamún by to lepšie nevymyslel.

Elena Akácsová

Niet indiviualistickejšej, rôznorodejšej skupiny ľudí, ako sú umelci. A to je dobre. Teda pre umenie je to blahodárne, pre osobné záujmy tejto skupiny je to však likvidačné, pretože sa nedokáže ani len stretnúť, nieto dohodnúť na spoločnom postupe, ani keď ide o ich vlastné peniaze. A tak už roky každý návrh na zrušenie tohto post-socialistického nezmyslu skončí na proteste malej skupiny, s ktorou síce úprimne nesúhlasím, ale aspoň majú môj obdiv, že sa vyjadrili verejne. Drvivá väčšina zostane ticho, mnohí preto, že od fondov niečo smiešne dostali, a tak im je teraz trápne protestovať, alebo ešte nič nedostali, ale chceli by a tak si predsa tých, čo prerozdeľujú peniaze, pohnevali, lebo fondy budú existovať aj keby sa povinný odvod zrušil. Som presvedčená, že veľa ľudí ani netuší, že sa ich to týka a že im z každého honoráru, trebárs aj z desiatich eur za článok či fotku do okresných novín, vydavateľ okrem dane povinne strhne a odvedie navyše ešte 2%, teda 20 centov, do Literárneho fondu, ktorý má aj ich ako tvorcov podporovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite