Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Susedia, akých nechceme

.andrej Bán .názory

Hovorí sa, že rodinu a susedov si nevyberáme. Opakované výskumy ukazujú, že práve to druhé vnímame ako svoje bytostné ohrozenie.

Andrej Bán

Včera ma zaujal prieskum Fakulty sociálnych vied UCM v Trnave na vzorke 761 respondentov. Priznám sa, takú znôšku potvrdených stereotypov som už dávno nezažil. Vraj majú Židia  príliš veľký vplyv na chod ekonomiky a homosexuáli by nemali pracovať vo verejných funkciách. A už vôbec som nerozumel hlasu ľudu, podľa ktorého Maďari majú hovoriť iba po maďarsky. To už pre nacionalistov nie je aktuálne ani to staré dobré na Slovensku po slovensky? Pochopiteľne, po Malackách, po Dobrovodskom a po pochodoch „slušných ľudí“ sa kľúčový parameter výskumu týkal miery odmietania Rómov. Jej výška ma neprekvapila. 66 percent opýtaných sa nazdáva, že polícia a súdy by mali k Rómom pristupovať tvrdšie ako k ostatným. Takisto Rómovia, ktorí dlhodobo nepracujú a nenavštevujú rekvalifikačné kurzy by mali stratiť nárok na sociálne dávky a podpory – Nerómovia nie.
Tak moment, to už je príliš. Oprávnený hnev je jedna vec, vyargumentované a akoby zdôvodnené odmietanie celej etnickej skupiny druhá. To druhé považujem za nanajvýš alarmujúce. Nebudem teraz opakovať bezzubé klišé o potrebe vzdelávať spoločnosť smerom k odstraňovaniu predsudkov. Tisíc kampaní mimovládiek má menší účinok ako pohľad na večerné kriminoviny plné „Cigánov páchajúcich zločiny a prečiny“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite