Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jimmy to už nevyrieši

.marína Gálisová .názory

Veľká Británia prežíva škandál, ktorý ju zrejme prinúti veľa zmeniť. Meno Jimmy Savile, donedávna pozitívne spojené s mediálnymi podobami dobročinnosti, sa stalo menom sexuálneho predátora, ktorý útočil na bezbranné obete – deti.

Marína Gálisová

Dlhoročný moderátor BBC, jedna z najpopulárnejších mediálnych osobností Veľkej Británie si až do svojej smrti zachoval tvár láskavého excentrického strýčka. Keď Savile v roku 2011 ako 84-ročný zomrel, bol pochovaný ako cnostný a vážený občan, ktorého poznala celá Británia. V roku 1996 dostal od kráľovnej rytiersky titul. Začiatkom októbra však odvysielala britská televízna spoločnosť ITV dokument nazvaný Odhalenie: Odvrátená strana Jimmyho Savila. Nakrútený materiál obsahoval výpovede žien, ktoré tvrdili, že Savile ich sexuálne obťažoval, keď boli ešte podľa zákona deťmi. A vzápätí sa roztrhlo vrece s ďalšími obvineniami a výpoveďami obetí či svedkov.
Oficiálne policajné vyšetrovanie sa začalo 19. októbra a dnes Scotland Yard uvádza, že identifikoval vyše 200 obetí, okrem dvoch prípadov všetky ženského pohlavia. Obetí však môže byť viac, polícia vyšetruje až 400 prípadov.
Ako je možné, že trestná činnosť takéhoto rozsahu za tie roky, keď bol Jimmy Savile mediálnym prominentom, neupútala pozornosť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite