Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikloško do ÚPN

.jozef Majchrák .názory

Priznám sa, že keď v poslednej dobe naše pravicové strany ohlásia, že hľadajú spoločného kandidáta na nejaký post, začínam sa obávať o výsledok. Tentoraz však v súvislosti s Ústavom pamäti národa milo prekvapili.

Jozef Majchrák

Teda ak sa potvrdia zatiaľ skôr kuloárne informácie niektorých médií, že SDKÚ, KDH a Most chcú na post predsedu Správnej rady ÚPN navrhnúť Františka Mikloška. A samozrejme, ak bude Mikloško s kandidatúrou súhlasiť.

Fungovanie ÚPN pod vedením doterajšieho šéfa Ivana Petranského sa nedá hodnotiť čiernobielo. Kto sledoval produkciu ústavu z tohto obdobia, vie, že vydal viacero zaujímavých a z pohľadu historickej pamäti cenných publikácii a uskutočnil niekoľko výnimočných projektov. Napríklad digitálny projekt Svedkovia z obdobia neslobody. Na druhej strane ústavu po smrti Jána Langoša chýbala vodcovská osobnosť, ktorá by bola verejnou autoritou a ktorej hlas by si aj v širšej odbornej obci nikto nedovolil prehliadnúť, či nebrať do úvahy. Osobnosť, ktorá by navyše dokázala s noblesou a veľkorysosťou riešiť aj napätia a kontroverzie vo vnútri ústavu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite