Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Double pani Mantelovej a neexistujúce Oko

.juraj Kušnierik .názory

Hilary Mantelová dostala druhého Bookera za druhú knihu historickej trilógie, na Slovensku sa hľadá Ballovo Oko.

Juraj Kušnierik

Man Booker Prize je najkomentovanejšia a asi aj najdôležitejšia literárna cena na svete. Je to cena za prozaické dielo v anglickom jazyku, napísané občanom Britského spoločenstva národov, Írska a najnovšie aj Zimbabwe (keďže bolo z Comonwealthu vďaka Robertovi Mugabemu vylúčené, je do Bookera zahrnuté takto explicitne - veď spisovatelia za svojho diktátora nemôžu). Knihy do Bookera nominujú vydavateľstvá (každé môže nominovať dve) a členovia poroty.
Autor víťaznej knihy dostáva odmenu vo výške 50-tisíc libier, no to nie je zďaleka to najpodstatnejšie. Už len so zaradením do bookerovského shortlistu sa viaže obrovská mediálna pozornosť a mnohonásobné zvýšenie predaja vybratých kníh. Z víťaznej knihy sa stáva bestseller, z jej autora či autorky spoločenská celebrita. Ocenenie sa odrazí aj v pohyboch na bankovom účte autora aj vydavateľa. Napríklad po tom ako Hilary Mantelová získala v roku 2009 svojho prvého Bookera za knihu Wolf Hall, tento 600-stranový historický román zarobil podľa denníka Guardian autorke a vydavateľovi 5,4 milióna libier a predaj všetkých autorkiných kníh sa zvýšil 9-násobne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite