Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Občan Maďarič má právo byť pobúrený

.eva Čobejová .názory

Minister kultúry vytiahol do boja proti proti stupňujúcej sa vulgarizácii vo vysielaní súkromných televízií. Je zhnusený a dá sa mu to úprimne veriť. Nie je zlé ani to, že svoje zhnusenie vyslovil nahlas. Ale môže to nejako zmeniť? Nie je to dopredu prehratá bitka?

Eva Čobejová

Žiaľ, vulgárne reality šou (Farma, Farmár hľadá ženu) sú často aj veľmi autentické a ukazujú nám, aký prízemný je život niektorých našich spoluobčanov. Televízni tvorcovia síce všeličo zveličia alebo vyprovokujú, ale odhalia všetko zlé a primitívne, čo v účastníkoch reality šou je. Pre kultivovanejších či útlocitnejších divákov je to tragický obraz a navyše vôbec nechápu, prečo sa zrazu hrdinami dňa stávajú vulgárni ľudia bez akýchkoľvek zábran. Naozaj je toto reálny život? Takto to v skutočnom živote funguje?
Minister s týmto zvulgarizovaným pohľadom na život veľa nezmôže, ale ako občan má právo vyjadriť zhnusenie. Prečo nie? Minister Maďarič sa vo svojej výzve zároveň opýtal: „Kde sú naše kultúrne a intelektuálne elity? Prečo, až na zriedkavé výnimky, mlčia? Kde je kultúrna obec, inokedy taká senzitívna, ktorá plače nad tým, ako nedostatočne sa staráme o kultúru, no súčasne mlčí, keď sa denne v priamom prenose vedie vojna s kultúrou?“
Celkom peknú odpoveď dal pánovi ministrovi spisovateľ Michal Hvorecký, ktorú uverejnil denník SME.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite