Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nech sa krása nestráca

.juraj Kušnierik .názory

"Musíš predsa prísť, nech sa krása nestráca!" Živé kvety

Juraj Kušnierik

"Ak v lese padne strom a nie je nikto, kto to počul, vydá skutočne zvuk?" Takúto  otázku si pred viac než 300 rokmi položil filozofujúci biskup George Berkeley.
Mne napadla v posledných dňoch. Nie úplne plánovane som sa totiž vyskytol na niekoľkých vernisážach a okrem toho som sa v Rádiu_FM rozprával s dvomi milými ľuďmi o knižnej grafike a ilustráciách.
V pondelok som sa celkom náhodne zastavil v Artfore. Chcel som sa pozrieť, čo je nové na pulte (tam sa tiež krása ľahko stratí). Natrafil som však na vernisáž. Košický sochár Marián Straka tam otváral minivýstavu zvláštnych grafík. V podstate išlo o akési "kmeňové pečiatky", teda kmene stromov otlačené na veľké papierové plochy. Videli ste pukliny, letokruhy, cítili ste pnutie, váhu, tiaž stromami prežitého života. Možno si pamätáte z poslednej Pohody ten kmeň stromu narezaný ako chlieb. Aj to urobil Marián Straka.
Na druhý deň bola v galérii aukčnej spoločnosti SOGA vernisáž výstavy Laca Terena. Samotná vernisáž bola mohutnou spoločenskou udalosťou, na stenách však viseli a na podstavcoch stáli Lacove artefakty. Znie to v dnešnej dobe neuveriteľne, ale tie obrazy a plastiky sú krásne. Okrem toho je v nich, samozrejme, nápad, vtip, umelecká sofistikovanosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite