Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bill zabil

.marína Gálisová .názory

Pred nominačným zjazdom to s americkými demokratmi vyzeralo všelijako. Žiadny div – všelijako to totiž vyzerá predovšetkým s krajinou, ktorej Barack Obama vládne a opäť by vládnuť chcel. Potom však prišiel Bill a všetko zmenil. Alebo ani nie?

Marína Gálisová

Exprezident Bill Clinton predniesol v Charlotte na nominačnom zjazde Demokratickej strany jeden zo svojich najlepších prejavov. To, že ho pochválil Huffington Post, médium nezakryto podporujúce demokratov, nikoho neprekvapilo. Tentoraz však Billa ocenili aj Fox News, minimálne ako „šikovného advokáta“, ktorý však obhajuje zreteľne vinného klienta.
Je pravda, že Billovi Clintonovi sa vo svojom prejave podarilo aspoň sčasti premaľovať neveselý obraz súčasnej Ameriky a dodať demokratom unaveným z vládnutia novú energiu.
Urobil to vďaka viacerým faktorom. Predovšetkým zapojil svoj žoviálny šarm južanského seladóna, ten takmer zázračný osobný magnetizmus, ktorého sme boli svedkami počas jeho prezidentovania.
Dištancoval sa od úzko straníckych konfliktov, od politikárčenia, ktoré v reálnom živote neprináša účinné riešenia. Pochválil bývalého prezidenta Georgea W. Busha, zaďakoval dávnemu republikánskemu prezidentovi Eisenhowerovi za to, že presadil rasovú integráciu na americkom Juhu, klobúk zložil ešte aj pred reaganovskou administratívou. To všetko tak, aby vyzdvihol vlastné zásluhy na spolupráci (za čias guvernérskych aj postprezidentských), a tiež tak, aby mohol kritizovať republikánov, ktorí podľa neho prehnane a nekonštruktívne nenávidia Baracka Obamu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite