Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sloboda v závoji?

.marína Gálisová .názory

Egypt uvidel prvú hlásateľku so závojom v štátnej televízii a je z toho búrlivá debata. Znamená to pre Egypťanky, ktoré si zväčša aj tak nejakým spôsobom zakrývajú hlavu, krok k slobode, alebo práve naopak?

Marína Gálisová

Zahalená hlava hlásateľky v egyptskej štátnej televízii sa tento týždeň objavila úplne prvý raz. Režim exprezidenta Mubaraka presadzoval sekularizmus zhora a zahaľovanie žien vnímal ako odkaz na islam. Preto bolo v štátnej televízii zakázané.
Zahalené hlásateľky videli Egypťania dosiaľ iba vo vysielaní súkromných televízií. Tento nový krok preto zapôsobil veľmi kontroverzne. Najmä vzhľadom na ostatné konanie novej vlády, ktorá sa cíti byť oprávnená rušiť sekularizmus predošlej éry. Nahrádza ho tým, čo označuje za slobodu.
Isteže, ak by sme tieto snahy brali z (idealistického) západného pohľadu, tak nová egyptská vláda prezidenta Mursího má pravdu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite