Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Antiuhorka: nezabudnuteľné leto 2012

.martin Hanus .názory

Tohtoročný júl a august sa úplne vysmiali novinárskej povere: Leto je vraj uhorková sezóna, keď treba dovolenkovo zregenerovať pred príchodom udalosťami nabitej „horúcej jesene“.

Lenže novinár mieni, rok 2012 mení. Keby sme boli niečo tušili, určite by sme si tohtoročné dovolenky naplánovali na apríl a máj - a „uhorku“ očakávali v plnej personálnej zbroji. V závere sezóny je aspoň príležitosť zhrnúť si všetky topudalosti, ktoré sa nám toto leto prevalili.
1. Odvolanie arcibiskupa Bezáka
Autor týchto riadkov musí priznať, že sa ešte nikdy nestretol s toľkými negatívnymi reakciami čitateľov na svoju prácu ako pri tejto téme. Keď som po stretnutiach s biskupmi, zasvätenými laikmi aj kňazmi dospel k záveru-nezáveru, že zatiaľ neviem, prečo bol Róbert Bezák odvolaný (pričom som na jednom príklade z obdobia vizitácie upozornil, že Bezák mal naozaj zvláštny prístup k vysviackam, ktorý mu v cirkvi škodil), jeden z verejne činných čitateľov mi napísal, že môj text je na úrovni anticharty.
Tieto reakcie sa môžu zdať novinárovi prehnané, ale ony skôr ukazujú len to, ako hlboko táto udalosť zranila tunajších ľudí: Bezák si za tri roky získal srdcia mnohých veriacich aj neveriacich, bol antipólom k svojmu predchodcovi Jánovi Sokolovi a jeho neblahému dedičstvu, nehovoriac o tom, že pre mnohých symbolizoval novú tvár slovenskej cirkvi v 21. storočí. Všetci automaticky rátali s tým, že mladý arcibiskup bude túto tvár formovať ešte štvrťstoročie. Až prišlo tajomné rozhodnutie Vatikánu, ktoré nemalá časť verejnosti vidí ako nespravodlivú intrigu. Pre mňa samotného je to odvolanie naďalej hádankou s otvoreným koncom.
2. Ficova dôchodková revolúcia
Jej hlavnou tragédiou nie je ani tak okresanie príspevkov do druhého piliera z 9 na 4 percentá (s postupným nábehom na šesť percent). Slovenský kapitálový pilier bol naozaj robustný, čoho dôsledkom boli obrovské prepady pri financovaní priebežne vyplácaných dôchodkov – práve z tohto dôvodu za druhej Dzurindovej vlády oponoval istý čas deviatim percentám aj sám Ivan Mikloš. 
Väčším problémom pre dôchodkový systém je zavedenie dobrovoľného vstupu pre prvopoistencov, čo sa rovná dlhodobo jeho faktickej likvidácii. Od septembra totiž štát nebude začínajúcich pracujúcich automaticky zaraďovať do okresaného 4-percentného piliera, ale nechá ich do svojho 35 veku života rozhodnúť, či doň vstúpia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite