Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hory oslobodzujú

.andrej Bán .názory

V posledných týždňoch sa opäť trochu túlam po horách. A uvedomujem si, ako sú z perspektívy kamennej pustatiny v nadmorskej výške cez dvetisíc metrov niektoré veci prízemné. Napríklad politika.

Andrej Bán

Hovorím so zaujímavými ľuďmi ako je horolezec Peter Hámor (rozhovor v najnovšom čísle), chatári Viktor Beránek a Miro Jílek (téma o vysokohorských chatách v najbližšom čísle).  Títo traja – ale aj ďalší horali – sú bez pátosu skromní ľudia. Hory, námaha a rešpekt voči prírode ich naučili pokore. Často sa pritom sami ocitli na tenkej hrane medzi životom a smrťou, tiež boli jej svedkami v prípade iných. Viktora a Mira poznám dlhé roky. Vlasy sa akosi skrátili a preriedli, zošediveli, síl zrejme trochu ubudlo, no vytrvalo naďalej zabezpečujú prevádzku dvoch najvyššie položených vysokohorských chát v Tatrách; Chaty pod Rysmi a Téryho chaty. Obaja sú pôvodom Česi, ktorí si zamilovali slovenské veľhory. Obaja neznášajú nacionalizmus. Nejde iba o medzinárodnú, často horolezeckú klientelu ich chát, kde častejšie počujete poľštinu a češtinu ako slovenčinu, v poslednej dobe angličtinu, francúzštinu, ruštinu či pobaltské jazyky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite