Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď odchádzajú arcibiskupi

.jozef Majchrák .názory

Priznám sa, že v súvislosti s odvolaním arcibiskupa Bezáka nemám toľko poznatkov, aby som sa ho odvážil jednoznačne označiť za spravodlivé a odôvodnené. Nemôžem to však ani vylúčiť. Neupieram tiež arcibiskupovi pocit, že mu bolo ukrivdené.

Jozef Majchrák

Trochu ma však vyrušuje, čo sa dialo po prevalení tohto odvolania. Myslím tým porušenie pápežského tajomstva zo strany arcibiskupa Bezáka, ale najmä účelové podsúvanie informácií médiám, a to zo strany jemu blízkych ľudí, ktorých cieľom bolo za každú cenu spochybniť a až zosmiešniť rozhodnutie Vatikánu. Vadí mi tiež snaha budovať akýsi verejný kult odvolaného arcibiskupa a prezentovať ho ako novodobého martýra, ktorý sa stal obeťou temného a intrigami prepleteného Vatikánu.
 Odvolanie biskupov či tlak na ich odstúpenie nie je ani v týchto končinách až takým precedensom, ako sa to môže zdať na prvý pohľad. Po príklady netreba chodiť ani do stredoveku, len v celkom nedávnej minulosti mu museli čeliť aj biskupi, ktorí by označenie martýr zniesli bez akýchkoľvek pochybností. Dobový kontext a súvislosti sú samozrejme iné než v prípade trnavského arcibiskupa, za pozornosť však určite stojí pozrieť sa, ako sa oni vyrovnali s týmto zlomovým momentom svojho života.
 Jeden z prípadov už nedávno na svojom blogu opísal profesor Ján Duda.  Arcibiskup pražský a kardinál Jozef Beran bol väzňom fašistických koncentrákov v Terezíne a v Dachau a po roku 1948 strávil sedemnásť rokov v komunistickej internácii. Nezlyhal ani počas nemeckej okupácie Čiech a Moravy, ani po februári 1948, aj keď najmä komunisti ho chceli nielen zdiskreditovať, ale pod rúškom rôznych sľubov a vydierania aj primäť k spolupráci. Aj  v 60. rokoch bol Beran neustále pod dozorom ŠTB a režim mu bránil vykonávať povinnosti v diecéze. V tom čase bola vo Vatikáne v kurze takzvaná Ostpolitik pápeža Pavla VI. a kardinála Casaroliho. Tá vychádzala z predpokladu, že komunistické režimy na východe Európy tu budú ešte dlho a Vatikán s nimi musí rokovať a  hľadať modus vivendi. Československá vláda na rokovaniach so Svätou stolicou prišla s požiadavkou, aby bol nekompromisný Beran odvolaný a uvoľnil tak miesto na čele pražskej arcidiecézy Františkovi Tomáškovi, ktorému ju režim umožní spravovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite