Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kauza Bezák: problematické vysviacky

.martin Hanus .názory

Keď bol odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, bol to pre verejnosť šok. Vôbec nebolo verejne známe, čím by sa Bezák natoľko previnil, že ho musel Vatikán stiahnuť z Trnavy. Existovali len šumy, ako napríklad, že bol problém s vysviackami kňazov, ku ktorým mal Bezák pristupovať veľmi laxne. Na tento problém som sa teda bližšie pozrel.

Bezák vraj vysväcoval mladých mužov, ktorí boli ako kandidáti na kňazstvo absolútne nevhodní a v niektorých prípadoch už dokonca existovalo zamietavé stanovisko iného biskupa, do ktorého diecézy dotyční kandidáti patrili. V cirkevnom svete je to vážne obvinenie, najmä po tom, čo sa za Benedikta XVI. v dôsledku pedofilných škandálov sprísnili niektoré kritériá personálnej politiky. Proti obvineniu z laxnosti stojí obhajoba Róberta Bezáka (háji sa tak na neformálnych fórach), že nevysvätil a nešiel svätiť žiadneho kandidáta, o ktorom by mu boli známe pochybnosti.
Najvážnejšia výhrada sa týka dvoch kandidátov z januára tohto roku, ktorých chcel Bezák vysvätiť za kňazov – zhodou okolností v čase Baxantovej vizitácie – a kde dokonca zasahoval Vatikán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite