Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo chce byť Fico prezidentom?

.martin Hanus .názory

Nie, nie je to novinárska kačica. Ale pripúšťam, že keď som prvýkrát od dobre postaveného zdroja v Smere započul, že Robert Fico celkom vážne uvažuje, že bude v roku 2014 kandidovať za prezidenta, považoval som to za hlúposť.

Napokon, Fico už na začiatku svojej prvej éry vypúšťal balóniky o tom, že sa nedá stíhať byť súčasne predsedom strany aj premiérom a on sám si nevie predstaviť, že by ešte zasadol do opozičnej lavice... Ale prezidentské zvesti mi potvrdili aj ďalší zasvätenci, ktorí osobne poznajú Fica a vedia hádať, ako uvažuje. V týchto kruhoch sa dnes nevedie spor o tom, či Robert Fico chce, ale o tom, či aj naozaj bude kandidovať. Vo vedení Smeru a medzi straníckymi sponzormi preto panuje veľká nervozita a premiér čelí tlaku, aby si to ešte rozmyslel a „neušiel“. Týmto ľuďom je totiž zrejmé, že odchod Fica z čela strany a vlády by znamenal jej pozvoľný rozpad. Nie je isté, či šéf Smeru tlaku odolá alebo podľahne (autor skôr tipuje, že naňho okolie pritlačí a on, úbohý politik, ostane premiérom). 

Zaujímavá otázka znie v tejto chvíli inak: prečo láka 47-ročného premiéra, stojaceho na samom vrchole moci, mocensky slabšia prezidentská funkcia? 


Na prvý pohľad to nemá logiku.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite