Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Normálni vlastenci

.eva Čobejová .názory

Slovo vlastenec znie čudno, tak staromilsky a aj trošku podozrivo. Dlho sme slovo vlastenectvo počúvali v spojení so slovom "socialistické", takže sa nám, odchovancom socialistického školstva dokonale zhnusilo. Potom prišli vlastenci slotovského typu -- a bolo to hádam ešte horšie.

Eva Čobejová

Lenže ono to nie je škaredé slovo, keď má adekvátny obsah. Keď nie je plné prázdneho pátosu, pokrytectva, nabubrelosti a trápnosti, ale naopak keď je za ním konkrétny čin vykonaný často nenápadne, skromne, bez nároku na odmenu, slávu či veľkú pozornosť.
Prvý človek, pri ktorom mi to slovo napadlo, je mladý muž zamestnaný v štátnom úrade, ktorý vo voľnom čase cestuje po Slovensku a dokumentuje súčasný stav stredovekých kostolíkov na Slovensku. Štefan Podolinský spolu s manželkou systematicky zaznamenávajú na svojej internetovej stránke, v akom stave sú gotické a najmä románske kostoly na Slovensku. Fotografujú ich, popisujú ich stav, atmosféru, ktorá je okolo nich a propagujú aj iniciatívy zamerané na ich záchranu. Nerobia to amatérskym spôsobom, uvádzajú aj zdroje, v ktorých sa o jednotlivých kostoloch píše, takže pomáhajú aj odborníkom či študentom. Okrem toho však stránku vedú tak, aby zaujala aj laikov a prinášajú aj praktické informácie pre návštevníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite