Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dumanie nad Nočnými jazdcami

.lukáš Krivošík .názory

Večer, deň po voľbách, som strávil pozeraním tridsať rokov starej slovenskej filmovej klasiky. Pár postrehov k veciam, ktoré u nás (ne)fungovali v roku 1920 a nezmenili sa dodnes.

Lukáš Krivošík

Je prosperita možná bez dodržiavania zákona?

Film  Noční jazdci z roku 1981 patrí z tých domácich medzi moje najobľúbenejšie. Keď sa ma kamarátka z Japonska, ktorá študuje slovenčinu pýtala na nejaké naše reprezentatívne filmové výtvory (rozumej také, na ktoré sa dá pozerať), odporučil som jej práve tento (a ešte Neberte nám princeznú). Umiestniť doslova westernový príbeh do tunajších zemepisných šírok sa podobne vydarilo asi len tvorcom filmu Je třeba zabít Sekala z roku 1997. Niekomu sa môže zdať čudné dumať nad starším slovenským filmom z vidieckeho prostredia. No sú to práve klasické diela našej literatúry a kinematografie, v ktorých sa dá hľadať hlbšia pravda o Slovensku a jeho ľuďoch...

Zápletka? Radoslav Brzobohatý hrá colníka, ktorý je krátko po vzniku Československej republiky vyslaný s hŕstkou ozbrojených chlapov na slovensko-poľskú hranicu. Majú chytiť partiu miestnych pašerákov, ktorých vodcu hrá Michal Dočolomanský. Tí pašujú do Poľska kone, aby zarobili na lodné lístky do Ameriky, kam chcú presťahovať celú dedinu. Kraj je totiž chudobný, príroda krásna, ale drsná, život ťažký a práce veľmi niet. Samozrejme, dej je vystavaný na konfrontácii oboch týchto hlavných charakterov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite