Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nahnevaní umelci a rodičovský štát

.juraj Kušnierik .názory

Slovenskí umelci žijú v stave pubertálneho vzdoru: sú nahnevaní, hovoria o nezávislosti, ale bez vreckového od štátu si svoj život nevedia predstaviť.

Juraj Kušnierik

Včera som si v denníku SME prečítal veľmi dobrý článok Michala Piška o tom, čo hnevá slovenských umelcov a čo im pred voľbami sľubujú politické strany. Fakt, že článok situáciu výstižne popísal potvrdzuje aj množstvo facebookových lajkov od kultúrnych a kultúru milujúcich čitateľov.
Ja som si pri jeho čítaní spomenul na jedného priateľa, ktorý mi hovoril o trabloch so svojími dvomi synmi: jeden sa už ako študent univerzity snažil o seba postarať a následne si našiel slušne platený džob, druhý sa venoval umeniu a keď sa ho otec pýtal, čím sa bude živiť, povedal mu, že on je "nezávislý". "Ja som si myslel, že nezávislosť znamená, že sa človek vie o seba postarať, ale zisťujem, že medzi umelcami to znamená, že akože 'nerozmýšľaš o peniazoch', no keďže ich aj tak potrebuješ, musí ti ich dávať niekto iný: otec, životný partner, či štát," hovoril mi prekvapený priateľ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite