Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obyčajný detektor lži

.andrej Bán .názory

Je evidentné, že Igor Matovič toho vie o polygrafe (PDD) – teda zariadení ľudovo nazývanom detektor lži – menej, než by polygraf v rukách odborníka dokázal zistiť o ňom.

Andrej Bán

Pred niekoľkými rokmi som sprostredkoval test na PDD, ktorému sa ochotne podrobili všetci šiesti odsúdení v kauze Cervanová. Výsledok? Ak tvrdia, že s prípadom únosu, znásilnenia a vraždy medičky nemajú nič spoločné, hovoria pravdu. Testy vykonali dvaja špičkoví americkí experti, Patrick T. Coffey a Robert E. Lee, ktorí školili našich examinátorov z NBÚ a polície. Na Slovensku toto zariadenie využíva ešte jedna inštitúcia, SIS. Igor Matovič zrejme vie, že na rozdiel napríklad od Spojených štátov, kde pôsobí asi 3-tisíc expertov na prácu s polygrafom u nás súkromná prax v tomto smere zatiaľ neexistuje. Teda seba, Vladimíra Palka a Petra Zajaca by musel dať otestovať na „detektore lži“ komusi neznámemu v zahraničí. Naozaj si tento obyčajný človek myslí, že by to tak bolo vierohodné?  Pretože na Slovensku takéto testovanie – s výnimkou preverovania v rámci polície, tajnej služby a bezpečnostného úradu – jednoducho nie je možné. Politik nemôže prísť do týchto inštitúcií a zaklopať so slovami: otestujte mňa a mojich kolegov.


To však, zdá sa, pána Matoviča netrápi.  Nazdávam sa, že mu nešlo o polygraf a overenie pravdovravnosti, ale o poníženie kolegov z kandidátky. Dôkazom, že netuší, ako toto zariadenie funguje je fakt, že chcel, aby im bola položená jedna jediná otázka v znení „vzali ste niekedy úplatok?“ Nižšie uvádzam odpovede pánov Coffeyho a Lee na otázku, čo si myslia o takto navrhnutom teste; na tomto mieste však zdôrazním, že úplatok je veľmi široký pojem (kto z nás v živote nedostal čokoládu alebo bonboniéru?) a test bez detailného spresnenia tohto výrazu by nebol výpovedný.


Žasnem aj nad iným. Odkedy dvaja Američania otestovali odsúdených v kauze Cervanová, stal sa na Slovensku polygraf široko používaným nástrojom politického boja. Pravda, bez toho, aby na ňom ktokoľvek z politikov bol... Na „detektor lži“ posiela Fico Mikloša či Dzurinda Fica. Účinne ho využíva ministerstvo vnútra pod vedením Daniela Lipšica, a to na previerky policajtov. Znamená to, že ide o stopercentne spoľahlivý nástroj? To určite nie. Americká polygrafická asociácia (APA), ktorá združuje viac ako 3200 examinátorov (odborne spôsobilých skúšajúcich) a je teda najväčšou organizáciou svojho druhu na svete, zverejnila výskumné štúdie, ktoré sa týkajú spoľahlivosti testovania na polygrafe. Je k dispozícii 80 výskumných projektov, ktorých výsledky sú publikované od roku 1980. Počas toho výskumu sa preverili výsledky 6380 polygrafických testov. Výskumníci uskutočnili 12 štúdií o platnosti polygrafických vyšetrení priamo v praxi, takisto sa použili výsledky z 2174 prípadov praktického testovania, pričom priemerná presnosť všetkých výsledkov bola 98 percent. Iné štúdie uvádzajú presnosť 92 percent, odborníci sa však ustálili na čísle 95 percent.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite