Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako ohlupovať národ

.martin Hanus .názory

Autor si až s istým oneskorením prečítal materiál Národná stratégia pre globálne vzdelávanie na obdobie rokov 2012-2016, ktorý schválila minulú stredu Radičovej vláda. Názov nezavádza – ak mávate v noci problémy so zaspávaním, začítajte sa do tohto, do dvoch minút zaručene zaspíte od nudy. Touto radou sme však možnosti pozitívneho využitia Národnej stratégie vyčerpali.

Žiaľ, už existuje iba negatívne využitie: a to naozaj začať s implementáciou tejto stratégie do škôl. V tomto prípade treba len dúfať, že v škole, ktorá je vo svojej podstate konzervatívnou inštitúciou, sa ťažko presadzujú nielen užitočné reformy, ale aj najväčšie hlúposti.

Táto stratégia globálneho vzdelávania sa síce navonok tvári reformne, deklaruje, že chce deti priviesť deti od memorovania ku kritickému mysleniu, ale v skutočnosti nejde o nič iné než o ideologickú nalieváreň. Len s tým rozdielom, že kým kedysi sa vychovával socialistický človek, teraz to má byť „globálne“ a „rozvojovo“ uvedomelý občan, spôsobilý „prevziať zodpovednosť za správanie, ktoré zabezpečí trvalo udržateľný život na Zemi“, poznať „hlavných aktérov rozvojovej spolupráce“ ako aj „miléniové ciele“ OSN, má byť vzdelaný v oblasti HIV/AIDS, má si osvojiť idey multikulturalizmu, vyrovnať sa s témami ako „stereotypy a predsudky, xenofóbia, rasizmus, intolerancia“ a byť podkutý v oblasti „rodovej rovnosti“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite