Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rating Ivana Mikloša

.jaroslav Daniška .názory

Ivan Mikloš má za sebou v politike svoj najhorší rok. A bude to už iba horšie. Mikloš totiž práve zažil palackovský obrat.

Keď v roku 2010 zrazil Robert Fico Mikuláša Dzurindu z volebnej kandidátky SDKÚ, Ivan Mikloš mohol byť ešte považovaný za Dzurindovu alternatívu. V porovnaní s Radičovou bol síce kandidátom kontinuity, ale vo vzťahu k Dzurindovi bol stále alternatíva. Lepšia alternatíva.

Po uplynulých mesiacoch a týždňoch to už viac neplatí.  Mikloš sa premenil na siamské dvojča Mikuláša Dzurindu.  Dzurindovi bol v jeho kariére bližšie už len Gabriel Palacka.

Vzťah Dzurindu a Mikloša bol dlhodobo najdôležitejším spojenectvom SDKÚ. Mikloš bol Dzurindovi vernou dvojkou, ochotný brániť všetky jeho rozhodnutia a keď bolo treba, tak aj za každú cenu.

Keď sa napríklad v roku 2006 rozpadla vláda kvôli sporu o výhradu vo svedomí, pretože Dzurinda odmietol splniť vládny program, do televíznej diskusie išiel proti Palkovi práve Mikloš. Nikto nedokázal tak chladne opakovať jednu a tú istú vetu. Mikloš áno. Stavil by som sa, že by dokázal oklamať aj detektor lži.

Paradoxne, Mikloša z jeho účelového správania usvedčil neskôr sám Dzurinda. Bývalý premiér po voľbách, ktoré vyhral Smer, totiž navštívil Jána Čarnogurského a poslal vedeniu KDH ponuku, že ak bude súhlasiť so vznikom koalície SDKÚ-SMK-HZDS-KDH, tak výhrada vo svedomí bude schválená hneď na začiatku vlády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite