Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môj Top 10

.peter Bálik .názory

Keby som bol vinár, napísal by som, že to bol veľmi dobrý rok.

Peter Bálik

Nielenže vyšlo zopár vecí od mojich obľúbencov, ale aj našlo sa dosť vecí, o ktorých som nemal potuchy a veľmi ma potešili. Pripomínam, že ide moje Top Ten najlepších albumov minulého roka. Je to čisto subjektívna vec a keď v mojom zozname niekto niečo pekné objaví, tak to je len dobre. 
Radiohead: King Of Limbs (XL Recording)
Priznám, že nie som veľký fanúšik Radiohead, ale ich posledný album ma úplne dostal. Počúval som ich v deväťdesiatych rokoch, keď boli ešte klasickou alternatívnou kapelou, ale potom ako začali experimentovať som ich stratil. Našťastie ale nikdy nie je neskoro. K ich hudbe som sa dostal tak, že som si vypočul na You Tube niektoré sólového vystúpenia Thoma Yorka z gitarou, znel ako obyčajný-neobyčajný folkáč a potom si pesničky z Yorkových koncertov pustil ako ich na King Of Limbs nahrali Radiohead. A došlo mi to! Kapela ich rozštvrtila na kúsky ako chop-sui a potom ich zvláštnym spôsobom dala znovu dohromady. Znejú divne, ale krásne. A druhá strana ich poslednej platne je jednoducho nádhera.
Radiohead: Lotus Flower
Jonathan Wilson: Gentle Spirit (Bella Union)
Americký pesničkár Jonathan Wilson má nad tridsať rokov , ale jeho debutová platňa Gentle Spirit znie akoby predtým nahral desiatky albumov. Jonathan je asi môj najväčší objav roka. Ten kto má rád sixties a pesničkárov, ktorí kedysi pôsobili v kalifornských údoliach nedaľeko Los Angeles, si Wilsona isto obľúbi. Jeho Gentle Spirit je retro ako sviňa, ale nie je v tom žiadne epigonstvo. Tento album sa nedá počúvať len tak, jednoducho vás pohltí a vy sa ocitnete v úplne inej dimenzii, kde všetko má svoje miesto, kde vietor jemne pofukuje, hore svieti príjemné slnko a oceán šumí v pozadí vášho domu pri pobreží. Ak sa nejakému umelcovi podarí táto vec, pretože hudba môže plniť funkciu aj akéhosi telemostu z nášho nakloneného sveta do miest, kde vládne pokoj v duši, tak potom klobúk dole, Jonathan Wilson!
Jonathan Wilson: Desert Raven
The Beach Boys: Smile Sessions (Capitol)
Všetko má svoj čas. Niekomu stačí zopár týždňov na to, aby nahral a vydal výborný album, inému to zas môže trvať 46 rokov!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite