Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový trik: eurozónu má zachrániť MMF

.martin Hanus .názory

Je to ako na hojdačke: včera večer Sarkozy a Merkelová odhodlane predostreli svoj plán na záchranu Európy. O pár hodín zazvonila umieráčikom americká ratingová agentúra. A na Slovensku sa vzrušujeme nad vecami, ktoré neexistujú. Viac v mojom Nemeckom diári.

Začnime aktuálnejšou správou. Ako zvestuje v titulku denník Handelsblatt, „teraz je na rade Nemecko“ (hm, na rade alebo na rane?). Po tom, čo americká Standard & Poor`s ohlásila takzvaný negatívny výhľad pre takmer všetky krajiny eurozóny, hrozí totiž aj Nemcom strata troch áčok. Podľa komentátora denníka Die Welt Martina Greiveho táto správa ukazuje, že dlhová kríza dohnala už aj Nemecko, ktoré si myslelo, že prostredníctvom garancií a záruk utečie pred krízou. “O túto ilúziu Nemecko prišlo. Transfermi na sever a juh Európy spútalo svoj osud s ostatnými štátmi eurozóny a zato bude teraz platiť cenu.”

Ako pripomína Süddeutsche Zeitung, práve od najlepších ratingových známok závisia doterajšie záchranné koncepty pre Európu. Bez nich bude neudržateľný dočasný euroval EFSF (ktorému podľa najnovšej správy tiež
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite