Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nikdy nebolo lepšie!

.juraj Kušnierik .názory

V piatok prestalo existovať EMI, jedno z najdôležitejších hudobných vydavateľstiev v histórii. Hudobný priemysel je v kríze, hudbe sa však darí ako nikdy predtým.

Juraj Kušnierik

Pre EMI a hudobný priemysel to nakoniec predsa len bol magický dátum. 11. 11. 2011 sa skončila história vydavateľstva, ktoré prinieslo svetu nahrávky Beatles, Davida Bowieho, či Rolling Stones. Od banky Citigroup, ktorá bola jeho posledným vlastníkom si EMI kúpili a rozdelil hlavní konkurenti Universal a BMG Rights Management, ktorý je súčasťou vydavateľského monštra SONY BMG.
Zhodou okolností práve v ten istý deň bolo na ČT2 odvysielané posledné vydanie skvelého a jedinečného hudobného programu Ladí neladí. Pri jeho nahrávaní, ktoré sa odohralo asi pred mesiacom a mal som tú česť sa ho zúčastniť, vznikla pomerne ostrá polemika (v zostrihanej verzii je z nej len časť) o tom, čo sa v hudbe za 10 rokov, ktoré uplynuli od prvého dielu Ladí neladí zmenilo. Zástupca českej odnože EMI, čiastočne podporovaný českými novinármi, tvrdil, že dnes je všetko ťažšie, predáva sa menej nosičov, kapely sa v internetovej ére ťažšie presadia, neexistujú české hudobné časopisy, atď.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite