Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezabudnime na koptov!

.juraj Kušnierik .názory

Žijeme síce eurovalom, predčasnými voľbami či gréckym referendom, no nemali by sme zabudnúť na koptských kresťanov v Egypte. Nežije sa im ľahko.

Juraj Kušnierik

Pred niekoľkými dňami som dostal mail od môjho priateľa, koptského biskupa Tomáša. Boli v ňom aj tieto slová: "Prechádzame temným tunelom násilia, cítime hnev zo smrti a nespravodlivosti. Svetlo odpustenia svieti bolestivou láskou. Snaha priniesť odpustenie spolu so spravodlivosťou je ťažkým zápasom, ale sme odovzdaní láske, ktorá nikdy nesklame. Modlíme sa za obete útokov, za útočníkov a za lepšiu budúcnosť."
Možno, že sa vám tie slová zdajú príliš patetické, príliš duchovné, ale nič sa nedá robiť - biskup Tomáš je taký. Je to nesmierne láskavý a priateľský mních, spájajúci v sebe mystiku "púštnych otcov" s teologickou zdatnosťou svätého Augustína, s pokorou svätého Františka a s odvahou Martina Luthera Kinga. Pred nejakým časom som s ním a s jeho priateľmi strávil niekoľko dní v duchovnom centre Anafora v Líbyjskej púšti a potom s ďalšími koptami v Káhire a v Alexandrii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite