Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Georgios Papandreou sa zbláznil?

.martin Hanus .názory

Grécky premiér šokoval Európu. Oznámil, že dohody z posledného eurosummitu, ktoré priniesli jeho krajine 50-percentný odpis dlhov a navýšený záchranný balík, musia ešte potvrdiť Gréci v referende. Trhy a investori sú zhrozené a ktovie, v akom psychickom rozpoložení sa práve nachádza hlavná európska záchranárka Angela Merkelová. O prvých reakciách ekonomických komentátorov viac v mojom Nemeckom diári.

Financial Times Deutschland a Handelsblatt sa ako hlavné ekonomické denníky  sa pri komentovaní diania okolo eurovalu či zachraňovania Grécka často nezhodnú. Tak je to aj teraz. 

Komentátor FTD Sven Clausen v článku „Silný signál z Atén“ síce pripúšťa, že sa Papandreou pustil do riskantného dobrodružstva, ale jeho postup pokladá za správny: „Hlasovanie môže priniesť zvrat v dlhovej kríze.“ Podľa Clausena potrebujú investori jasný signál, že európske dlhy sú bezpečné a jednotlivým národom môžu preto ďalej požičiavať peniaze – a tento signál nemôžu vyslať Merkelová, Sarkozy, Trichet ani Draghi, ale len suverén s najvyšším politickým mandátom, ktorým je národ. Preto je podľa komentátora rozhodnutie Papandreoua „blahodarné a inteligentné“. Ak totiž Gréci odsúhlasia bolestivé sanovanie svojej krajiny, trhy už nebudú mať dôvod na pochybnosti. Clausen si dokonca myslí, že vďaka tomu aj v štátoch ako Taliansko vzrastie odhodlanie pár schopných politikov pustiť sa do poriadnej sanácie rozpočtu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite