Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obrat Miklošovho spojenca

.jozef Majchrák .názory

V diskusiách o eurovale sa minister financií Ivan Mikloš zvykol zaštiťovať príkladom Poľska a odhodlaním jeho staronového premiéra Donalda Tuska priviesť krajinu napriek kríze čo najrýchlejšie do eurozóny. Nebol to síce Miklošov najkľúčovejší argument, ale minister ho používal pomerne často.

Jozef Majchrák

Napríklad v diskusnej relácii Otázky Václava Moravca v ČT Mikloš na otázku moderátora, či Slováci už dnes tak trochu nezávidia Čechom, že zostali pri svojej korune, argumentoval práve Tuskovým entuziazmom pre prijatie eura. Tvrdil, že ak oveľa väčšie Poľsko ústami lídra najsilnejšej miestnej politickej strany vyhodnocuje prijatie spoločnej europskej meny ako dobrý krok, tak každému musí byť jasné, že pre Slovensko s malou otvorenou ekonomikou v podstate neexistuje iná alternatíva. Tusk slúžil Miklošovi aj ako argument voči slovenským odporcom navyšovania eurovalu. V debatách ho uvádzal ako príklad silného pravicového premiéra susednej, kultúrne blízkej krajiny, ktorý sa aj v ťažkých časoch správa konštruktívne a verí európskym lídrom, že pri riešení dnešnej krízy postupujú správne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite