Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štát v štáte

.andrej Bán .názory

Kedysi to bol Lándok. Alebo land-eck. Vo voľnom preklade kút zeme. Nech už je pôvod a zmysel názvu tejto legendárnej obce pod Vysokými Tatrami hocijaký, jedno je nesporné. Je to štát v štáte.

Andrej Bán

Do tohto „štátu“ so svojimi nepísanými zákonmi, silným náboženským cítením a tradíciou pašovanie koní sa vraciam dlhodobo. Keď tu mali svojho času v kine Goral premietať „ľahko erotický“ film Emanuella II., starší ľudia sa vzbúrili a presadili jeho stiahnutie z programu so slovami: „Nebudeme sa predsa opičiť po amerikáncoch, veď naše žiletky z toho ostrejšie nebudú!“
Inky sú jedny z najlacnejších cigariet. Žltnú od nich prsty a zuby. „Jedno pivo a Inky,“ prepočítal v mozolnatej dlani drobné mince a poručil krčmárke Christopher Švec (čítaj „kris svek“), antropológ z Pittsburgu a štipendista Fulbrightovej nadácie, ktorý v sebe nezaprie slovenských predkov. Pred pár rokmi na Slovensku vykonával terénny výskum. Svojho času videl v Amerike Hanákov film Obrazy starého sveta. Očaril ho a rozhodol sa prísť. Zložil si u Hudáčkovcov svoj bag , na posteľ pod obraz Panny Márie pohodil svoj jacket a začal s domorodcami jesť slaninu, klobásu a iné junk food . Inými slovami, aklimatizoval sa. A vždy večer, keď už iní ľudia spali si starostlivo zapisoval do notesu svoje observations .

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite