Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecký diár: O demografii či registrovaných partnerstvách

.martin Hanus .názory

V novom Nemeckom diári Martina Hanusa o demografickom úpadku najľudnatejšej krajiny EÚ, o 10 rokoch homosexuálnych partnerstiev a niekdajšej sláve nemeckých profesorov.

Denník Die Welt upozornil dramatickým titulkom Nemecko má najmenej detí v Európe na poslednú štúdiu spolkového štatistického úradu, podľa ktorej žije v najľudnatejšom štáte EÚ iba 16,5 percenta ľudí mladších ako 18 rokov (vo Francúzsku je to napríklad 22 percent). Mimoriadne negatívny trend je na východe krajiny, teda v takzvaných nových spolkových štátoch bývalej NDR: tu je vzhľadom na veľmi nízku pôrodnosť počet detí až o 29 percent nižší než v roku 2000, kým v západnom Nemecku dnes žije „len“ o 10 percent menej detí než pred desiatimi rokmi. Východ je na tom zle aj v iných ukazovateľoch: iba 58 percent detí žije v rodinách so zosobášenými rodičmi, zvyšok tvoria otec s matkou „na hromádke“, prípadne iba jeden rodič.
Tieto údaje sú zaujímavé z iného hľadiska aj pre Slovensko: Nemecká politika investovala v posledných rokoch obrovské peniaze do masovej výstavby jasiel. Politici z celého spektra si od toho sľubujú väčšiu zlučiteľnosť povolania s rodinou, čo má presvedčiť najmä západonemecké ženy s akademickým titulom, aby predsa len priviedli na svet jedného-dvoch potomkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite