Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ladislav Szathmáry. Zabudnutý hrdina

.jozef Majchrák .názory

O niekoľko týždňov si opäť pripomenieme začiatok druhej svetovej vojny. Bude sa tiež veľa hovoriť o tých, ktorí v tých časoch prejavili osobnú statočnosť. Je smutné, že na niektorých z nich sa už takmer zabudlo.

Jozef Majchrák

Začiatkom septembra 1939, počas prvých dní nemeckej invázie do Poľska, prekvapila pracovníkov Poľského rozhlasu vo Varšave neohlásená a trochu tajomná návšteva. Neznámy, ktorého do budovy sprevádzal pracovník poľského ministerstva zahraničných vecí, sa neskôr predstavil ako veľvyslanec Slovenského štátu vo Varšave Ladislav Szathmáry. Práve sa chystal urobiť krok, ktorý zásadným spôsobom ovplyvnil jeho ďalší život.

Szathmáry predniesol v rozhlase prejav, v ktorom sa dištancoval od rozhodnutia Tisovho štátu zapojiť sa do ťaženia proti Poľsku a vyzval Slovákov na odpor voči Tretej ríši. Okrem iného predniesol aj tieto vety: „ Je našou povinnosťou, aby sme v tejto vážnej chvíli bojovali po boku toho národa, ktorý bojuje za najvyššie ideály ľudstva tak, ako sme vždy  za ne bojovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite