Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O tajných sterilizáciách

.andrej Bán .názory

V Spojených štátoch v minulom storočí sterilizovali desiatky tisíc černošských žien – v tichosti, bez ich súhlasu. Spomenul som si na veľmi podobnú tému o rómskych ženách na Slovensku, ktoré tvrdia to isté.

Andrej Bán

Podľa nedávnej agentúrnej správy od dvadsiatych do sedemdesiatych rokov zbavili schopnosti plodiť deti asi 60-tisíc žien po celej Amerike. Dôvod? Úrady nechávali v tichosti sterilizovať ženy, u ktorých predpokladali, že „sa o svoje deti nepostarajú a nevychovajú z nich pracovnú silu“. Za sterilizáciou stála snaha „znížiť náklady na sociálnu pomoc najchudobnejším vrstvám obyvateľstva“. Rasistický dôvod bol zrejmý – rozhodovala farba pleti. Elaine Riddicková zo Severnej Karolíny má dnes 57 rokov, no v štrnástich, keď bola znásilnená, ju pri cisárskom reze sterilizovali. Prišla na to o štyri roky neskôr, keď sa vydala a chcela, no nemohla mať deti. Miestna samospráva uvažuje v podobných prípadoch o odškodnom 20-tisíc dolárov.

Späť na Slovensko. Je leto, no paralely až mrazia.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite