Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?


Správame sa zle k Maďarom? Pozrime sa do Litvy

.jozef Majchrák .názory



Neprejde pomaly týždeň, aby sa u nás neobjavil nárek nad tým, ako napäté slovensko-maďarské vzťahy traumatizujú celú EÚ, a tak kazia spoločnú európsku pohodu.

Jozef Majchrák




Prestaňme si namýšľať.  Pokiaľ ide o vzťahy k národnostným menšinám, žiadna takáto pohoda v EÚ nevládne a dokonca existuje niekoľko príkladov, že napätie môže byť ešte väčšie, ako medzi Slovenskom a Maďarskom. Jedným z nich je Poľsko a Litva.



Množstvo diplomatov a analytikov hovorí, že práve vzťahy medzi týmito dvoma krajinami sú dnes v EÚ najhoršie. Pritom história ich predurčovala na opak. Spoločná Poľsko-litovská únia, ktorá existovala od 16. do 18. storočia, predsa fungovala a vybojovala nejedno slávne víťazstvo. Po prvej svetovej vojne síce prišlo poľské obsadenie Vilniusu, ale keď po roku 1989 Litva bojovala o samostatnosť od Sovietskeho zväzu, žiadny štát ju nepodporoval tak výdatne, ako práve Poľsko. Dnes sú vzťahy medzi oboma krajinami na bode mrazu a litovský patriotizmus sa, paradoxne, zakladá na protipoľskom, nie protiruskom sentimente.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite