Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Singapur a slovenský model

.lukáš Krivošík .názory

Vládny projekt Singapur a jeho stovka malých zlepšení podnikateľského prostredia možno nebude patriť k reformám, ktoré sa dajú ľahko komunikovať širokej verejnosti. Väčšinou ide o veľmi špecifické právne zmeny. Napokon však môže ísť o jednu z najzmysluplnejších reforiem tohto volebného obdobia.

Lukáš Krivošík

Ak by sa podarilo citeľne odbremeniť ekonomiku od nadbytočného administratívneho a regulačného zaťaženia, nepochybne by to prospelo najmä chrbtici hospodárstva, malým a stredným podnikateľom. Republiková únia zamestnávateľov vlani vyčíslila, že len v minulom volebnom období bolo v Zbierke zákonov publikovaných 2302 právnych aktov, ktoré mali spolu 17 840 strán. Len ich pozorné prečítanie by si vyžadovalo 186 pracovných dní (čo je skoro pätina pracovných dní sledovaného obdobia). Viaceré zákony boli novelizované opakovane, aj niekoľko krát za rok. Aj keď nie všetky sa týkali hospodárstva, je zrejmé, že v legislatívnej smršti sa najhoršie orientujú tí malí. Na rozdiel od veľkej firmy si nemôžu dovoliť právne oddelenie, ktoré stráži len súlad so zákonmi. 


Podnikateľský Jára Cimrman


Skvelý príklad legislatívneho besnenia predstavila premiérka a minister hospodárstva na tlačovej besede k Singapuru v podobe vyhlášky, ktorá predpisuje zamestnancom ako majú správne sedieť.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite