Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto zmaril sčítanie?

.martin Hanus .názory

My Slováci sme v zmarovaní majstrami: po referende, ktoré v 90. rokoch kriminálnym spôsobom zmarila Mečiarova garnitúra, sme boli práve svedkami sčítania ľudu, ktoré bolo – hoci nekriminálnym spôsobom – takisto zmarené.

Iste, nedá sa ešte na sto percent povedať, či údaje získané z práve skončeného sčítavania budú mať ako-tak prípustnú mieru chybovosti, alebo ich štatistici budú môcť rovno zahodiť do koša. Z chaosu, v ktorom sa ocitla 115-tisícová Petržalka (autor týchto riadkov tu má trvalý aj obvyklý pobyt), kde demoralizovaní sčítací komisári dávali hromadnú výpoveď a tí, čo zotrvali, sa so zvesenými hlavami motkali medzi panelákmi ako bludní Holanďania, možno usúdiť, že sčítanie skončilo kolapsom vo viacerých končinách Slovenska. Je teda celkom možné, že sme teraz – v rokoch šetrenia a uťahovania opaskov - len tak vyhodili von oknom 30 miliónov eur (teda takmer miliardu korún). Kto je zodpovedný za túto draho zaplatenú blamáž?

Minister vnútra Daniel Lipšic pred mesiacom označil za vinníka zlej organizácie Štatistický úrad a uviedol, že „je na čase, aby v tejto krajine za vážne chyby niesli zodpovednosť aj vysoko postavení úradníci“. V tomto má Lipšic pravdu. Len si pomýlil adresáta. Hlavným zodpovedným nie je Štatistický úrad na čele s Ficovou nominantkou Ľudmilou Benkovičovou, pretože po tom, čo sa dialo uplynulé dva-tri týždne, je podiel tohto úradu na výslednom fiasku zanedbateľný. Tým hlavným zodpovedným je šéf Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei.  Jeho výzva – sformulovaná jeden deň pred spustením sčítania!!! – aby Štatistický úrad oznámil občanom, že sčítanie nebude anonymné, nie je ničím iným než politickou sabotážou miliardového podujatia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite