Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo takto slovensko-maďarská národnosť?

.lukáš Krivošík .názory

V súvislosti s tohtoročným sčítaním ľudu sa asi s najväčším napätím očakáva informácia, či naozaj poklesne počet občanov Slovenska maďarskej národnosti pod 500 tisíc.

Lukáš Krivošík

Minulý týždeň som mal o tomto zaujímavú debatu s jedným človekom z južného Slovenska. Pochádza zo zmiešanej rodiny a hoci sám sa už považuje za Slováka, pociťuje aj určitý vzťah k svojmu maďarskému dedičstvu. Podobne má vo svojej rodine príbuzných, ktorí sú skôr Maďarmi, no ani Slovensko a slovenská kultúra im nie sú ľahostajné. 


My, čo nežijeme na zmiešanom území, to často nechápeme. A už vôbec tomu nerozumejú nacionalistickí krikľúni, ktorí na jednej strane upierajú slovenským Maďarom štátotvornosť a na druhej strane ich upodozrievajú z nedostatočnej lojality voči štátu. Nemôžete dlhodobo niekoho vylučovať zo svojej skupiny, aj keď tam podľa všetkého patrí a súčasne ho sústavne paranoidne upodozrievať z nelojálnosti voči tejto skupine. 


V súvislosti so sčítaním ľudu ma môj známy upozornil na zaujímavú vec.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite