Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo Pakistan

.andrej Bán .názory

Abbottabád. Mesto, cez ktoré som na jar 2006 po zemetrasení v Kašmíre a Severozápadnej pohraničnej provincii (NWFP) často jazdil s mojim pakistanským priateľom Kamranom. V tom čase sa tam už ukrýval bin Ládín.

Andrej Bán





Pravdupovediac, to pomerne moderné menšie mesto mi ničím nepripadalo zvláštne. Prach, muži v šalváre kamíz (tradičný „pyžamovitý odev“), ženy bez burky, predavači cukrovej trstiny a nápojov. A čistá autobusová stanica, kde sme obvykle presadali z dodávky do klimatizovaného autobusu so stewardkou, ktorá vám servíruje počas jazdy nápoje a sušienky. Pred odchodom vždy prišiel chlapík v uniforme, ktorý skontroloval, či sú v autobuse výbušniny. Len tak, ledabolo, samozrejme. Základňu sme s Kamranom mali v maličkom hoteli v asi 25 kilometrov vzdialenom meste Mansehra. Tam sme aj spoločne s českým cestovateľom Mirekom, ktorý nám pomáhal, denne zo skladu nakladali a vozili za Človeka v ohrození džípmi do odľahlých oblastí, hôr a údolí, kam nechodia veľké humanitárne organizácie, pomoc pre ľudí po zemetrasení: deky, prikrývky, stany, šatstvo, no najmä potraviny.

Samozrejme, nijakého povedomého muža s bradou a mandľovými očami som si v Abbottabáde nevšimol. A už vôbec nikto z miestnych nám s Kamranom nespomínal, že v podozrivo veľkom oplotenom dome chovajú sliepky a rozdávajú deťom králiky.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite