Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kríž denníka SME

.martin Hanus .názory

Pred rokom a pol prvostupňová inštancia Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu jednomyseľne rozhodla, že kríže visiace v talianskych školách porušujú slobodu myslenia, svedomia a vierovyznania. Bol to škandalózny rozsudok. A komentátor denníka SME mu dal v plnej miere za pravdu.

Minulý piatok rozhodla odvolacia inštancia štrasburského súdu celkom opačne: kríže na stenách škôl v Taliansku (a v ktoromkoľvek inom európskom štáte) neporušujú slobodu myslenia, svedomia a vierovyznania. Čo na to liberálne SME? Kmeňový komentátor sa s rozsudkom stotožnil tak, aby to pôsobilo, že denník je vlastne aj teraz v zhode s múdrym Štrasburgom a naďalej je proti akýmsi vybájeným kresťanským indoktrinárom.
 
Skutočný obraz celého príbehu je iný: v tejto „krížovej“ kauze napokon prehrali netolerantní sekularisti, ktorí sa z nejakého dôvodu pokladajú za dedičov osvieteného liberalizmu. Ich fiasko je celkom zaslúžené – ponúkli slabučké argumenty. V celom spore bola silná jedine ich iracionálna, protikresťanská vášeň. 
 
Vráťme sa na začiatok: talianska štátna občianka Soile Lautsi, pôvodom Fínka,  namietala spolu so svojím manželom proti tomu, aby v triedach, ktoré navštevujú ich dvaja synovia, boli umiestnené krucifixy. Lautsi žiadala o ich odstránenie. Kvôli jej žiadosti zasadala aj školská rada, tá sa však uzniesla, že kríže na škole ostanú. Pani Lautsi sa však natoľko obávala neblahého vplyvu kríža na jej deti a ohrozenia ich prísne ateistickej rodinnej výchovy, že sa rozhodla ísť na súd.
Taliansky Najvyšší súd jej žalobu odmietol s odôvodnením, že kríž zďaleka nie je symbolom katolicizmu, ale je vnímaný ako symbol kresťanstva, ba dokonca symbolizuje sekulárne hodnoty (toleranciu, právo jednotlivca a autonómie jeho morálneho svedomia zoči-voči vrchnosti).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite