Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cenu Dušana Jurkoviča jednoducho neudelili

.eva Čobejová .názory

Cena Dušana Jurkoviča je prestížna záležitosť. Možno ju chápať aj ako našu národnú cenu za architektúru. Medzinárodná porota aj v tomto roku vyberala najlepšie realizované architektonické dielo, ale vlastne víťaza vybrala - aj nevybrala.

Eva Čobejová

S miernymi rozpakmi sme na tlačovke počúvali vysvetlenie predsedu Spolku architektov Slovenska Jána Bahnu aj Andreja Alexyho, člena medzinárodnej poroty, ktorá mala vybrať dielo hodné Ceny Dušana Jurkoviča. Tentoraz prosto nie je jeden jednoznačný víťaz, ale sú štyri nominácie. Nominácie treba chápať ako odmeny. Štatút súťaže takéto rozhodnutie pripúšťa.
Čo sa stalo? Žeby z vyše tridsiatiach prihlásených diel architektov nebolo čo vybrať? Napokon, nebola by to celkom nová situácia, v histórii tejto ceny sa to už stalo a porota jednoducho čestne priznala, že nie je veľmi čo oceniť. Lenže architekt Andrej Alexy, člen medzinárodnej poroty, tvrdí, že to nie je tento prípad. Neboli to dva slabé roky, počas ktorých nič významné nezvniklo, skôr naopak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite