Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deň obchodov s platňami

.juraj Kušnierik .názory

Ženy, deti, otcovia, matky - tí všetci majú svoj "medzinárodný deň". V sobotu, 17. apríla máme deň my hudbomilci. Teda, presnejšie povedané, naše obchody.

Juraj Kušnierik

Náš deň, teda Record Store Day, vymyslel v roku 2007 človek menom Chris Brown, majiteľ siete nezávislých obchodov s platňami a cédéčkami Bull Moose, ktorá pôsobí v bostonskej oblasti.
Ide v podstate o oslavu jednej staromódnej, no mnohými z nás napriek tomu milovanej inštitúcie, totiž malého, nezávislého obchodu s platňami. Čo je malé a čo veľké je, samozrejme, vecou názoru. Veľmi jasný je však význam slova "nezávislý": ide o obchod, ktorého ponuka, teda to, čo sa v ňom predáva a čo nie, sa riadi výlučne pracovníkmi a majiteľmi samotného obchodu a ich vkusom. 
Takýchto hudobných obchodov je v USA okolo 700 a zhruba 1000 vo "zvyšku sveta". Je skvelé, že tieto obchody existujú. Sú to kluby, pútnické miesta milovníkov hudby, miesta, kde im informovaný obchodník - tiež musí byť milovník hudby - odporučí nové veci, kde stretne známych, kde sa dozvie nové klebety z tej zaujímavejšej časti hudobného sveta, kde zistí kto, kedy a kde hrá, kde môže debatovať, počúvať, no a pochopiteľne si tu aj kupuje cédéčka alebo vinyly.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite