Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Island v mori fabulácií

.juraj Kušnierik .názory

Kolega Peter Morvay z denníka SME v komentári z 24. februára pripodobnil Island Grécku a nazval ho nezodpovedným štátom. Podľa mňa to je nezmysel.

Juraj Kušnierik

Peter Morvay v článku Ostrov v mori dlhov hovorí, že Island sa v poslednej dobe tlačí do Európskej únie, lebo mu "tečie do topánok", hoci členstvo v EÚ predtým "rozhodne odmietal." Je to podľa neho "účelová hra", v ktorej sa Island "podobá Grécku." Vraj "utrácali ako besní peniaze, ktoré nezarobili" a zrejme metaforicky dodáva, že "s kreditkami sa tam hrajú aj deti na pieskovisku." Následne ešte prtvrdzuje a hovorí, že "Islanďania odmietajú niesť za vlastný život zodpovednosť a svoje dlhy platiť." Preto "obviňujú celý svet, banky a politikov." Nakoniec Peter Morvay varuje predtým, aby Európa "v prípade Islandu Grécka a ďalších nezodpovedných krajín" nepristúpila na "túto hru", ktorej cieľom je podľa neho "pohodlný a úplne bezrizikový život."
Ako človek, ktorý Island, jeho kultúru a politiku trošku pozná (a chcel by poznať viac) a má na tomto ostrove v Atlantiku veľa priateľov, dovolím si upresniť niekoľko detailov, ktoré pozornému oku Petra Morvaya ušli.
1. Island sa z ničoho nič tlačí do Únie? Diskusia o členstve v EÚ prebieha na Islande dlho (oveľa dlhšie než na Slovensku) a je to diskusia hlboká (na rozdiel od tej našej).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite