Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jedno meno, jedno dieťa, jeden svet

.andrej Bán .názory

Nedávno som do tejto rubriky napísal článok s názvom Pozor na nich! Vrátil som sa v ňom k praktikám troch čudných nadácií, ktoré zbierajú peňazí od darcov na „biedne deti v chudobných krajinách“. Tie praktiky považujem za neférové a manipulatívne. V závere som spomenul, že sa tu objavila ďalšia netransparentná nadácia. Ľudia z nej sa mi ozvali – a žiadali opravu.

Andrej Bán

V článku Pozor na nich! som napísal toto: „Organizácia UNICEF sa dištancovala od projektu One Name, One Child, ktorý sa tvári ako „svetový internetový charitatívny rekord“ a ktorý, mimochodom, podporil aj exprezident Michal Kováč. Že by aj ten bol taký naivný? Inak, za projektom je ďalší netransparentný subjekt, švajčiarska nadácia Life and Help Foundation. Neverending story. Pýtam sa, čo s tým urobí ministerstvo vnútra. To si tu naozaj ktokoľvek môže robiť zbierku bez toho, aby štátne orgány zasiahli?“ Uznávam chybu, neoveril som si do detailov všetky skutočnosti. Ospravedlňujem sa za to. Spojenie tohto projektu s UNICEF-om je omyl, ktorého sa dopustili iné médiá. 


Na dohovorenú schôdzku v kaviarni prišli dvaja sympatickí páni. Slováci, nie Švajčiari. Šéf nadácie Peter Prokopec a jej tlačový tajomník Tibor Macák. Zaujímalo ma, prečo je všetko také bombastické. Prečo hovoria o zápise do Guinnesovej knihy rekordov, o 149 771 000 darcoch (čo je, inak, číslo vyjadrujúce počet detí do päť rokov, ktoré podľa UNICEF-u žijú v Afrike).
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite