Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za Sergejom Hudákom

.juraj Kušnierik .názory

Uprostred narodeninovej oslavy mi zvoní telefón. Volá šéf Divadla Alexandra Duchnoviča Marián Marko. Žeby tušil, že oslavujeme a chcel sa pripojiť s gratuláciou?

Juraj Kušnierik

„Serjožka odišiel do neba za Vasiľom,“ hovorí mi Marián.
V piatok večer si Sergej Hudák dal za pohár vodky a išiel spať. Keď sa v sobotu ráno zobudil, neveril vlastným očiam: všade je plno svetla, pri jeho posteli stojí veselý Vasiľ Turok, otvára mohutné náručie a svojho milovaného študenta a herca s otcovským úsmevom víta...
Aspoň ja si predstavujem, že to bolo tak.
Hoci ja o tom určite nerozhodujem, zdá sa mi, že Sergej Hudák (1964-2009) odišiel za Vasiľom Turokom, dramaturgom, prekladateľom a „otcom“ Duchnovičovcov rovno do neba. Bol citlivým a láskavým človekom a geniálnym hercom. Takým hercom, ktorý vlastne nikdy nehral. Vždy to bol on. Neprezliekal si role ako kabáty. Námatkovo si naňho spomínam ako na jednu zo stratených existencií v Orchestri Titanic, vidím ho v Ujovi Váňovi, v Donovi Quijotovi (hral tam osla), v Revízorovi. Posledne som ho videl na premiére Gorkého hry Na dne. Na javisku bol vždy hrozne srandovný a strašne smutný. Naraz. Smial sa a plakal.
Mimo divadla bol plachý, citlivý, neistý sám sebou. Ale zároveň veľmi láskavý a priateľský.
Krásny a dobrý človek, ktorému sa nežilo ľahko. Padal a znovu vstával. A znovu padal. A znovu vstával. Až nakoniec išiel spať.
„Neuniesol toľko tiaže - spievať, letieť, milovať...“
Za Serjožom mi je smutno. Aj za Vasiľom, ktorý ho o pár rokov predstihol.
Keď najbližšie pôjdem do Prešova, zastavím sa najprv vo Vasiľovej krčme, dám si poldeci vodky a budem spomínať na Sergeja, veľkého herca a skvelého človeka, ktorý zaspal na zemi a zobudil sa v nebi.
Nech ho Pán Boh vovedie do svojej slávy!

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite