Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strategický aj taktický omyl Roberta Fica

.marína Gálisová .názory

Slovenská politika občas žije dlhodobými presvedčeniami, ktoré aj fungujú, ale potom sa niečo stane – a sú z nich omyly. Je kľúčové rozoznať, keď sa článok viery zmení na chybu, a prestať sa ním riadiť. Napríklad článok viery o tom, že Robert Fico je génius politického zla.

Marína Gálisová

možno to máme v sebe ako mystický spodný prúd uvažovania, možno je to evolučné dedičstvo dlhých storočí nevoľného postavenia zoči-voči moci, čiže navyknutá bezmocnosť. Mám na mysli to, že občas pokladáme tých politikov, ktorí páchajú neprávosti, za priam nadživotné, nadprirodzene schopné, neporaziteľné postavy.

„Ten Mečiar, to je démonický človek,“ povzdychla si kedysi v deväťdesiatych rokoch moja dnes už nebohá stará mama. Mala hlbokú vieru v sily dobra i zla, verila v dobrého Boha i zlých démonov, a tak nemyslím, že to hovorila metaforicky. Metafory v záležitostiach viery nepoužívala, pripadalo by jej to ako svätokrádežné oslabovanie Božích prikázaní. Keď hovorila o démonickosti Vladimíra Mečiara, myslela to vážne. Uviedla ma do rozpakov.

Na jednej strane som bola rada, že nepodľahla jeho „šarmu“ ako mnohé jej rovesníčky dôchodkyne. Na druhej strane to hodnotenie škrípalo – Vladimír Mečiar nebol nadživotné zlo. Bol to jeden z radu populistov bez škrupúľ, akých ľudské dejiny produkujú najmä vo vypätých okamihoch. A my sme tu vypäté okamihy žili, o tom nemožno pochybovať. To, že jeho konanie zodpovedalo zámerom zla, je nepochybné. Ale on sám nebol ničím nadprirodzený. Vždy bol len človek a ako politik sa ukázal poraziteľný. Mimochodom, dobre vieme, že konkrétni ľudia, ktorí ho porazili, neboli žiadni anjeli. Boli to len ľudia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite