Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme — Štefan Hríb: Vážený pán predseda vlády,

.štefan Hríb .názory

dovoľte mi vyjadriť potešenie z toho, že sa Váš stav zlepšil až tak, že Vám už dovoľuje aj verejne vystupovať.

Štefan Hríb

neviem, či o tom viete, ale všetci ľudia z opozície a z médií, ktorých poznám, Vám v boji o život držali palce. Všetci. Jedna moja veľmi dobrá známa, ktorá má voči Vám veľmi kritické názory, mi pred niekoľkými dňami dokonca povedala, že sa za Vaše uzdravenie modlila, z čoho bola aj trochu prekvapená, pretože to bežne vôbec nerobieva. Toto nastavenie som videl úplne všade, v mimovládkach, medzi umelcami, vo vedeckej komunite. Nie sú to Vaši nepriatelia, ktorí by Vám želali to najhoršie.

V tejto súvislosti veľmi oceňujem pasáž, ktorú ste práve venovali útočníkovi: „Je načase, aby som urobil prvý krok. A tým je odpustenie. Necítim žiadnu nenávisť voči neznámemu človeku, ktorý ma dostrieľal. Odpúšťam mu“. Niet čo dodať.

Považujem však za veľmi zlé, a pre Slovensko až za zničujúce, ako ste útok na Váš život spojili s opozíciou a demokratickým svetom. 

Povedali ste napríklad, že sa Vás pokúsil zavraždiť aktivista slovenskej opozície. Ten pán, ktorý bol raz priaznivcom Brancov, inokedy rečnil pre Maticu slovenskú, ešte inokedy brojil proti Rómom a potom bol na opozičnom proteste, vykazuje znaky názorovej vyšinutosti, a nie znaky aktivistu slovenskej opozície. Je ľudské robiť týmto spôsobom z opozície terč?

Rovnako zničujúce je, ako ste hanebnú streľbu na Vás spojili s úvahami o demokratickom svete. Čo má so streľbou EÚ a NATO? Prepáčte, ale toto šíriť znamená znovu len podkopávať už tak krehké spojenectvo, na ktorom je Slovensko existenčne závislé.

Povedali ste tiež, že „v EÚ prestalo existovať právo na iný názor“. Ale veď vy ho už dlho vyslovujete, nie? To, že sa tým dostávate do menšiny, a že pre mnohých svetových lídrov sú niektoré Vaše názory šokujúce a iné proruské, je predsa prejavom presne toho práva na názor, ich názor, po ktorom voláte. Kde je problém?

A čo znamená tvrdiť v súvislosti so streľbou, že “pre veľké demokracie bolo podstatne viac ako právny štát dôležité mať na Slovensku k dispozícii politické sily, ktoré boli a sú pripravené urobiť čokoľvek pre cudzie záujmy”? Veď tým verejne šírite, že slobodný svet si na malom Slovensku pestuje vlastizradcov. Toto videnie slobodného sveta si pamätám naposledy od komunistov a potom ešte od pána Mečiara. Až tam sa vraciame?

Neviem z čoho vychádzate, keď hovoríte, že „fyzické vyhrážanie sa významným vládnym politikom sa pre agresívnych predstaviteľov opozície stalo akceptovateľnou normou“ a že „bratislavská kaviareň agresívne, často aj fyzicky, útočí na vládnych predstaviteľov“. Kto tu kedy z týchto skupín ocenil vyhrážanie sa komukoľvek fyzickým útokom, a kto tu kedy súhlasil s dokonaným fyzickým útokom na kohokoľvek? Neviem o nikom takom. Vy ale pokojne vravíte, že „ak opozícia zotrvá na svojom súčasnom nastavení, hrôza z 15. mája bude pokračovať a budú ďalšie obete“. Prečo toto šírite, pán predseda vlády? Prečo spájate demokratickú opozíciu s násilím a dokonca budúcimi obeťami? Veď tým nielenže úplne znemožňujete budúci dialóg, ale priamo privolávate presne to násilie, ktoré Vám siahalo na život.

„Rád by som vyjadril presvedčenie, že všetka tá bolesť, ktorou som prešiel a prechádzam, poslúži niečomu dobrému, “povedali ste na záver, a tu znovu niet čo dodať. Zatiaľ to tak síce nevyzerá, ale keďže dobro si cestu vždy nájde — nech sme, akí sme — držím Vám v tom naďalej palce.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite