Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inšpirácia pre slovenské univerzity v procese prebiehajúcej akreditácie

.michal Oláh .názory

Zürichská univerzita (Universität Zürich) patrí medzi najprestížnejšie univerzity vo Švajčiarsku a patrí tiež medzi svetovú špičku - je na 80. mieste medzi najlepšími svetovými univerzitami. Dokonca aj samotný Albert Einstein získal doktorát na tejto univerzite.

Michal Oláh

pre porovnanie - Slovensko sa nedostalo ani medzi prvých 500 univerzít. Prekvapivo sa táto univerzita rozhodla odstúpiť z rebríčka hodnotenia (rankingu) univerzít a budúci rok nepredloží žiadosť o hodnotenie pre zaradenie do medzinárodného rebríčku kvality vysokých škôl. 

Zapojenie sa do tohto rebríčka vyvíja podľa ich názoru neúmerný tlak na univerzity, aby realizovali a zverejňovali zbytočný „výskum pre výskum“, produkovali a reprodukovali zbytočné a pochybné publikácie, len aby preukázali dostatočný počet vedecko-výskumných výstupov. To všetko je podľa stanoviska švajčiarskej univerzity na úkor skutočnej kvality vysokoškolského prostredia. Pre Zürichskú univerzitu to znamená, že odstúpila zo šialenej súťaže o „najlepšiu univerzitu“, čím môže univerzita ohroziť svoju prestíž, znížiť záujem o štúdium a v konečnom dôsledku zisk, granty a sponzorov. 

„To všetko je podľa stanoviska švajčiarskej univerzity na úkor skutočnej kvality vysokoškolského prostredia.“ 

Veľmi inšpiratívny počin, ktorému hlboko rozumie asi každý skúsenejší akademik. Slovenské univerzity momentálne prechádzajú akreditáciou Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite