Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Štefan Hríb - Čo všetko sa práve stalo

.štefan Hríb .názory

Zvolením Petra Pellegriniho za hlavu štátu urobilo Slovensko vážny krok. Od júna budú rozhodujúce inštitúcie – s výnimkou ústavného súdu – v rukách zostavy, ktorá sa vyčleňuje zo slobodného sveta. Čo všetko to znamená?

Štefan Hríb

volieb sa zúčastnil druhý najvyšší počet voličov od roku 1999, teda od začiatku priamej voľby, čo vytvára silné poverenie pre víťaza. Súčasne ale nový prezident vyhral s najmenším rozdielom od začiatku priamej voľby, čo vytvára silné poverenie pre porazeného kandidáta.

Kľúčové sú potom už len tri fakty:

1. Slovensko sa rozhodnutím o prezidentovi z liahne Smeru vrátilo do roku 1992, keď odovzdalo všetku moc antinovembrovým silám. Vtedy to znamenalo zánik Československa, nástup mečiarizmu a vypadnutie Slovenska zo spoločenstva slobody. Nie je žiaden rozumný dôvod si myslieť, že tentokrát budú dôsledky menej bolestivé. Naopak, pri ruskom agresívnom imperializme a spojenectve Slovenska s Orbánom môžu byť dôsledky na slobodnú existenciu štátu ešte ničivejšie.

2. Viac ako 1,2 milióna hlasov pre Ivana Korčoka a pozitívna energia, ktorú jeho kampaň a voliči priniesli, môžu byť pre Slovensko život zachraňujúcou protiváhou. Nebude to rýchlo, a už to nebude bez veľkých trápení, no ak sa táto energia nestratí, ale, naopak, rozumne uchopí, stále je šancou slobodného Slovenska. Samozrejme, záleží to teraz od osobného rozhodnutia Ivana Korčoka, a už dlho od schopnosti celého miliónového tábora spolupracovať. To prvé sa dozvieme rýchlo, v tom druhom prišlo aj po voľbách 2020 k veľkému zlyhaniu. Ale bez nového lídra a bez spojenectva slobodného tábora sa Slovensko zachrániť nedá.

3. Dvojitá prehra tábora slobody a Západu v parlamentných a prezidentských voľbách je natoľko ťaživá, že môže spôsobiť jeho rezignáciu. Porazenecké reči a tiež naduté opovrhnutia národom sú už na stole. Lenže rozhodujúcou kvalitou tohto tábora je predsa vedomie, že sloboda a príslušnosť k Západu je vždy a všade celoživotná práca, lemovaná prehrami. Inak nie sme tábor slobody, ale sebastrednosti. Veľa ľudí teraz zlomí palicu, mnohí odídu, a majú na to právo. No pozor – k pochopeniu dneška je treba nezabúdať na dianie po voľbách v roku 2020. Vtedy nezlyhal celý národ, ale skôr jeho reprezentanti, a zotrvačnosť vtedajšieho zmaru ešte pôsobí.

Je čas tešiť sa, a je aj čas smútiť, ako práve teraz. Ale Ivan Korčok začal niečo kľúčové meniť. Bude teraz namáhavé pokračovať, ale toto je chvíľa pravdy – a presne toho vlastenectva, ktoré treba obnoviť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite